Menu Sluiten

Waarom je auto goed onderhouden belangrijk is

Auto rijden is leuk, maar de bijkomende kosten zijn helaas minder leuk. Wegenbelasting, verzekering, brandstof. En natuurlijk: onderhoud. Als autobezitter ontkom je er niet aan. Maar waarom is je auto goed onderhouden nou zo belangrijk?

Laten we beginnen bij de banden. Om goede grip op de weg te behouden moeten deze voldoende profiel hebben en bij voorkeur van een goed merk komen. Goedkopere banden zorgen vaak voor veel rijdgeluid, slechte wegligging en een hoger brandstofverbruik. Iets meer geld in je banden investeren is dus op de lange termijn voordeliger. Je betaalt wellicht een paar tientjes extra, maar bespaart wel op brandstof. En daarnaast, het kan je leven redden! Als je uit de bocht vliegt door slechte banden ben je je auto én wellicht je leven kwijt.

Je banden zo nu en dan laten uitlijnen is ook verstandig. Wanneer deze scheef afsluiten kunnen ze bij de APK afgekeurd worden. Sowieso verkort het de levensduur van de band. Ook zal je auto meer benzine verbranden.

Vervolgens gaan we door naar regulier onderhoud. De motorolie moet regelmatig vervangen worden om slijtage te voorkomen. Na verloop van tijd verliest motorolie de smerende werking, waardoor er slijtage in de motor zal ontstaan. Ook het vervangen van het oliefilter is belangrijk. Wanneer deze vol zit zal er vuil in de motor komen, waardoor deze kan beschadigen. Sommige mensen denken dat een oliewissel onnodig omdat hun motor veel olie verbrand, maar dat argument is dus onjuist omdat het oliefilter wél vervanging nodig heeft.

Naast het verwisselen van motorolie moeten ook de bougies en het luchtfilter regelmatig vervangen worden. Het luchtfilter filtert de inkomende lucht die de motor nodig heeft om te kunnen functioneren. Wanneer het filter vol zit wordt de aanvoer slecht, wat weer als gevolg heeft dat de verbranding niet meer optimaal is. De motor kan dan slecht werken omdat er een onjuiste verhouding tussen lucht en brandstof is. De bougies zorgen voor de vonk die de benzine doet verbranden. Vanzelfsprekend werkt de motor niet wanneer er geen verbranding plaatsvind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *