Menu Sluiten

5 gouden tips om de juiste tweedehands auto aan te schaffen

Als leek is het moeilijk om een tweedehands auto aan te schaffen en al helemaal als je een beperkt budget hebt. Waar moet je bijvoorbeeld op letten? En is het wel verstandig om een auto te kopen met veel kilometers? Moet je juist particulier kopen, of juist bij een erkend bedrijf? In deze blog geven we vijf gouden tips om je te helpen in het aankoopproces!

Tip 1: vertrouw niet in mooie advertentieteksten

Als we mensen op Marktplaats of Facebook mogen geloven gaan ze wekelijks langs de garage voor onderhoud. Of zijn er opeens een miljoen oude vrouwtjes die hun auto verkopen. De ergste is nog “Dit en dat is kapot, maar het is makkelijk te maken”. Als het zo makkelijk te maken is, waarom doe je het zelf dan niet? Vaak is het dus juist niet makkelijk te maken.

Het is dus belangrijk om kritisch te blijven en over de mooie verkooppraatjes heen te lezen. Tijdens het proefrijden merk je vanzelf wel als er iets niet goed werkt.

Tip 2: neem iemand mee die er verstand van heeft, als je dat zelf niet hebt

Heb je zelf weinig verstand van auto’s? Neem dan vooral iemand mee die dat wel heeft! Of laat een garage er naar kijken als je niemand kent met verstand van auto’s. Door een expert er naar te laten kijken wordt de kans op een miskoop een stuk kleiner. Dingen als een lekke uitlaat of achterstallig onderhoud zijn makkelijk te herkennen voor een expert.

Het is echter wel belangrijk dat diegene daadwerkelijk verstand heeft. Neem dus niet je handige neefje mee die nog nooit aan een auto heeft gesleuteld.

Tip 3: laat je niet gek maken

Laat je nooit onder druk zetten door de verkoper. Zij zijn er in getraind om je onder druk te zetten om zo snel mogelijk de auto te kopen. Dit heet FOMO, oftewel Fear Of Missing Out.

Je herkent het vast wel. Je staat naar een auto te kijken en er stormt gelijk een verkoper op je af met het verhaal dat er vandaag al iemand naar gekeken heeft. Je bent bang dat zij de auto voor je neus wegkapen, waardoor je snel de koop afrond. Achteraf heb je spijt en blijkt het toch niet zo’n goede deal geweest te zijn. Oei.

Door rustig te blijven en je niet gek laten te maken voorkom je dit soort situaties. Wilt een ander stel de auto kopen? Jammer, maar er zijn meer dan genoeg andere auto’s die aan jouw wensen voldoen. Vooral die gedachte zal ervoor zorgen dat je rustig zal blijven. Op Marktplaats worden honderden tot duizenden auto’s per DAG aangeboden, waardoor de kans bijzonder klein is dat die ene auto waar je naar keek toevallig ‘the one’ was.

Tip 4: neem je tijd bij het proefrijden

Proefrijden is zeer belangrijk. In een relatief korte tijd beoordeel je namelijk de auto waar je in principe jaren mee vooruit wilt. Neem hier dus ruim de tijd voor en laat je wederom niet opjagen door de verkoper. Probeert de verkoper je toch te pushen? Ga dan gelijk weg. Als de auto in orde is hoeft de verkoper je namelijk niet onder druk te zetten. Een goede auto verkoopt zichzelf.

Test in ieder geval de vitale delen van de auto:

Remmen

Rijd op een normale snelheid en laat vervolgens je handen van het stuur. Houd deze wel goed in de buurt voor het geval je moet corrigeren. Druk vervolgens hard de remmen in zodat je tot stilstand komt. Als je goed hard geremd hebt zou het ABS lampje aan moeten springen. Zo zie je al dat de ABS goed werkt. Ook zou de auto in een rechte lijn tot stilstand moeten komen. Als de auto een kant op rijd betekent het dat er sprake is van een remverschil, waardoor je de remschijven én blokken moet vervangen. Een kostbare reparatie!

Motor

Check allereerst het oliepijl. Staat deze erg laag? Het kan dan zijn dat de motor veel olie verbrand. Bij oudere auto’s is dat niet uitzonderlijk, maar let er alsnog op. Kijk ook naar de kleur van de olie. Is die mooi bruin/rood, of juist meer zwart en verbrand? Slechte olie kan een teken zijn van achterstallig onderhoud.

Kijk ook naar de staat van de bougies. Als die mooi koffiebruin zijn is de verbranding goed. Een andere kleur kan duiden op olieverbranding, koelvloeistof in de verbrandingskamer (wat natuurlijk niet de bedoeling is!) of iets anders.

Tot slot luister je goed naar de motor. Loopt deze mooi soepel, of hoor je iets tikken? Draai ook een paar keer aan het stuur om naar de stuurbekrachtigingspomp en v-snaar te luisteren. Een reparatie aan die onderdelen kan ook prijzig zijn.

Versnellingsbak en koppeling

Probeer de koppeling eerst met een stilstaande motor. Schakelt het soepel, of hoor je juist een ijzergeluid? Houd ook eens wat langer de koppeling ingedrukt met een draaiende motor. Wanneer de auto alsnog gaat rijden is de koppelingscilinder waarschijnlijk kapot.

Uitlaat

Een uitlaat bekijk je bij voorkeur vanaf de onderkant. Let goed op roest of versleten rubbers.

Verlichting

Check elk lampje, van de knipperlichten tot de mistlampen.

Tip 5: kijk eerst goed of je de auto kan betalen

Een auto kopen is stap 1, maar deze blijven rijden is stap 2. Er komt namelijk flink wat bij kijken. Verzekeringskosten, onderhoudskosten, brandstofkosten, belastingen en meer. Een oude auto kan bijvoorbeeld goedkoop zijn in aanschaf, maar erg duur in onderhoud. Hetzelfde geld voor een snelle auto. Deze zal relatief meer onderhoudskosten hebben dan bijvoorbeeld een Toyota Corolla.

Begin met alle kosten op een rijtje te zetten. Pak een willekeurig kenteken van een auto die je op het oog hebt en kijk wat voor bedragen verzekeraars er voor vragen om deze WA te verzekeren. Als je wat jonger bent en een snelle auto wilt rijden is het soms zelfs niet mogelijk om je te verzekeren. Of ze vragen een exorbitant hoog bedrag.

Voor het onderhoud is het natuurlijk altijd een schatting omdat er altijd iets kapot kan gaan. Probeer daarom altijd om wat spaargeld op de bank te hebben om dit soort klappen op te vangen.

Conclusie

Een goede tweedehands auto aanschaffen is lastig, maar dankzij deze tips wordt het wat makkelijker. Wij van Knoppert & Van Dijken Automotive helpen je graag om jouw droomauto uit te zoeken. Ben je benieuwd naar ons aanbod? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag op een rustige en bekwame manier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *